keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Pallotuoli

No nyt päästään yhteen verhoiluhistoriani haastavimmista projekteista eli pallotuolin verhoiluun. Kyseessä ei olekaan mikä tahansa pallotuoli vaan Turun veneveistämön valmistama prototyyppi. Tuolin aiemman omistajan lähisukulainen on ollut aikoinaan töissä Turun veneveistämöllä, joka valmisti 60-luvun alkupuolella ihan ensimmäisiä pallotuoleja. Silmiinpistävin ero on tuolin jalka, joka on ilmeisesti otettu Askon 60-luvun tv-tuolista. Itse Eero Aarnio on tokaissut tuolin nähtyään, ettei halua nähdä tätä pallotuolia enää ikinä. Voi miten tyly tuomio pallotuolille! Toisaalta onhan kommentissa myös jotain hauskaa ja se tekee tämän tuolin tarinasta vielä kiinnostavamman.

Ohjeita pallotuolin verhoiluun sain helmikuussa Tukholman huonekalumessuilla Eero Aarnio designin edustajalta ja loput sävelsin suoraan omasta päästäni. 

Itse verhoilutyö lähti heti ongelmista liikkeelle, koska vanhat pehmusteet olivat liian pienet sekä haisevat ja pallon sisäreunassa kulkeva lasikuitupalko oli epämääräisen paksuinen ja mutkitteleva. Päädyin tekemään pehmusteet kahdesta toisiinsa liimattavasta vaahtomuovilevystä ja alempaan vaahtomuoviin jätin reilunkokoisen "koolauksen", johon reunan palko uppoaa. Kun vaahtomuovisektorit olivat vähän liian isot ja piukat, ne pysyivät itsestään pallon reunoilla. Kangas täytyy liimata sektoreihin niin että vaahtomuovi on lopullisessa kaarevuudessaan. En tiedä olisiko tähän ollut joku helpompikin tapa, mutta tein liimaukset pallon sisällä harjoittelijani Meri-Pauliinan pidellessä kankaan toisesta reunasta kiinni. Runkoon laitoin liimaa ainoastaan pallon sisäreunaa kiertävää terettä varten. Sisätyynyt tein pallokuituvanusta sekä vaahtomuovirouheesta. Sitten vain vähän ompelua ja pallotuoli oli valmis.

Olihan tässä työssä sen verran aivotyötä ja pureskeltavaa, että muutamana yönä pallotuolin verhoilu tuli myös uniini. Erityisesti sektoreiden kaavoitus ja kankaan ulkoreunojen liimaus tuottivat ongelmia. Kankaana tuolissa käytettiin Camiran huopamaista Synergy-villakangasta. Valmiin pallotuolin on valokuvannut Matias.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti