keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Miksi et valmistu, Domus?

Tällä hetkellä minulla on aika monta omaa projektia, jotka ovat viittä vaille valmiita, mutta se viimeinen silaus tuntuu olevan liian suurien ponnistelujen takana. Yksi näistä projekteista on Ilmari Tapiovaaran vanha Domus tuoli. Ostin sen joskus muutama vuosi sitten huonokuntoisena ja tarkoitukseni oli verhoilla ainakin istuin, jossa oli viiluvaurioita. Osallistuin talvella kuitenkin huonekalujen puuosien entisöintikurssille ja opettajani ehdotti viilujen paikkaamista. 

Suurin työ kunnostuksessa oli tietenkin vanhan lakan poistaminen sekä hiominen sillä halusin säilyttää tuolin koivun värisenä. Apuna minulla oli hiomakone, mutta ison osan työstä tein myös perinteisellä siklillä ja käsin hiomalla. Sain vinkkiä, että tuolissa käytetty sellakka tukkii hiomapaperin eli vanha kunnon sikli on edelleen hyvä työväline.

Kurssi loppui helmikuussa ja ainoastaan istuimesta puuttuu yksi kerros lakkaa, mutta lakkaamisesta ei näytä tulevan mitään. Ehkä se johtuu siitä, etten ole keksinyt Domukselle sopivaa paikkaa. Asunnossamme kun on jo nyt paljon tuoleja – yllättäen.
Kuvassa Domus on vielä ilman lakkausta, jonka tein melko himmeällä lakalla. Istuimen pohjasta löytynyt leima on minulle kuitenkin mysteeri. Domuksia on aikanaan valmistanut ainakin Keravan Puuseppätehdas sekä Wilh. Schauman, mutta tutkimusteni mukaan tämä ei ole kummankaan tehtaan leima. Alimmaisena näyttäisi lukevan "valmiste". Jos jollain sattuu olemaan tietoa tai arvausta niin ytävällisesti pyydän sitä jakamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti